Pravila

Top 50 je priznanje koje PC Press od 1997. godine dodeljuje najboljim sajtovima, aplikacijama i nalozima na društvenim mrežama. Priznanja se dodeljuju u kategorijama: Vesti i mediji, e-Market, Poslovni i društveni servisi, Dom i zabava, Obrazovanje i kultura, Sport i (avan)turizam, Mobilna aplikacija i Nalozi na društvenim mrežama: LinkedIn, Instagram, Facebook, Twitter i YouTube.

Nominacije

Publika PC Press-a nominuje kandidate za Top 50. Na sajtu pcpress.rs od sredine decembra do sredine januara naredne godine bude objavljen javni poziv za slanje nominacija. Svi posetioci sajta pcpress.rs mogu da predlože svoje omiljene sajtove, aplikacije ili naloge na društvenim mrežama za jedno od Top 50 priznanja. Uslovi za nominaciju su da je predložena internet lokacija na srpskom jeziku i pismu ili da je barem jedan od jezika srpski, da sadržaj ne vređa manjinska, verska, nacionalna i politička prava, i da sajt, odnosno aplikacija ili nalog na društvenim mrežama postoji duže od šest meseci.

Kako se vrši izbor

Od pristiglih nominacija se formira lista po broju predloga, gde se na prvom mestu nalazi sajt, aplikacija ili nalog na društvenim mrežama koji je dobio najveći broj predloga. Prvih deset sa te liste ulaze u trku za nagradu publike. Od svih pristiglih predloga, uključujući i tih deset, stručni žiri bira 50 najboljih.

Nagrada publike

Glasanje za nagradu publike otvara se na Facebook stranici PC Press-a od sredine januara u i traje tačno sedam dana. Glasanje je javno i u svakom trenutku se može pratiti tok glasanja i trenutna rang lista. Odmah po zatvaranju glasanja proglašava se pobednik – sajt, odnosno aplikacija ili nalog na društvenoj mreži koji je dobio najviše glasova publike. Osvojeno priznanje Top 50 pobedniku bude uručeno početkom februara na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Nagrade stručnog žirija

Članovi stručnog žirija, koji čine urednici PC Press-a i ugledne internet ličnosti, dodeljuju priznanja Top 50, po kategorijama i proglašavaju pobednika u svakoj kategoriji. Proces počinje tako što članovi žirija sa liste nominovanih, konsenzusom prave uži izbor, po 20 predloga za svaku kategoriju. Zatim dvostrukim tajnim glasanjem biraju dobitnike priznanja po kategorijama. U svakoj kategoriji može biti dodeljeno najmanje dva a najviše pet priznanja.

Proglašenje dobitnika Top 50

Dobitnici priznanja Top 50 budu objavljeni u magazinu PC Press i na sajtovima pcpress.rs i top50.rs. Svečanost povodom proglašenja pobednika i uručivanje priznanja Top 50 se održava početkom februara u Skupštini grada Beograda. Dobitnici su u okviru kategorija raspoređeni po abecednom redu i sva priznanja su ravnopravna, osim jednog koje je „prvo među jednakima“.

Specijalne nagrade

Svake godine, stručni žiri dodeljuje i nekoliko specijalnih priznanja Top 50 pojedincima ili kompanijama za poseban doprinos razvoju interneta u Srbiji, podizanje kvaliteta sadržaja na internetu, rešenja koje kroz digitalizaciju popravljaju kvalitet života ili poslovanja, kao i priznanje za izuzetan doprinos obrazovanju u oblasti digitalnih tehnologija.